Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Developery nebrat! Aneb bezmezná arogance miliardového impéria

Jste mladý zamilovaný pár plný nadšení a toužíte po vlastním startovacím bytě. V roce 2018 tedy podepíšete s developerem smlouvu na velkou garsonku v Praze. Cena 5,5 milionu je sice obrovská, ale chcete bydlet, jdete do toho.

Při zařizování vašeho prvního domova nechcete udělat chybu. Oslovíte tedy designéra. Developer před podpisem smlouvy přeci tvrdil, že nic není problém a všechny klientské změny budou splněny předem. A realita?

Designér navrhne v garsonce, která je zatím pouze na papíře, pár dispozičních změn. Developer vám za zrušení příček a komory, přidání několika zásuvek a vypínačů, výměnu vany za sprchový kout naúčtuje 350 tisíc navíc, jde přeci o klientské změny a za ty přeci musíte pykat: „No kliente, co si vlastně myslíš, já jsem developer, a kdybych se takhle měl věnovat všem, co si umanou nějaké změny, tak bych se z toho taky mohl zbláznit. Co na tom, že jsou ty změny jen na papíře a nemusím tedy nic fyzicky bourat, co na tom, že jsi mi změnou vlastně ušetřil celkem dost stavebního materiálu. Prostě za to pořádně zaplatíš!“ Sklopíte hlavu a řeknete si: „Když nám se ten návrh od designéra líbí, jdeme do toho tedy i s vědomím, že jsme v této chvíli developerem okrádáni. Prostě se už těšíme, až nám za dva roky zacinkají v dlani klíčky od bytu.“ A tak trpělivě čekáte, až konečně přijde den D, kdy je vám poprvé umožněno podívat se na vytoužený startovací byt.

Dva roky konečně uplynou, vy - celí nedočkaví - překročíte poprvé práh svého bytečku. Co však při takzvané předpřejímce zjistíte?

přejímka bytu

Nebezpečná elektroinstalace od developera
  • Elektrické vývody na závěsná stropní svítidla jsou vyvedeny z kolmé stěny, nikoli ze stropu.
  • Některé elektrické zásuvky a vypínače doslova visí ze zdi, nejsou v podomítkových krabicích. Když oponujete, proč zásuvky na pračku a sušičku visí ze stěny na 20 cm kabelu, odpověď je překvapivá:„To vám tam nebudeme zakutávat, je to obvodová nosná stěna, narušila by se statika a akustika, pračku si můžete zapojit i tak.“
  • Odpady a spousta jiných technických záležitostí nesedí s návrhem od designéra, za který jste si zaplatili.
  • Ventilátor na WC je v místě, kde je plánována vestavná skříňka.
  • Na terase je elektrická zásuvka 10 cm pod vodovodním kohoutkem. Reakce předávacího technika:„No to zase není taková chyba, no tak vám to tedy spravíme, no.“
  • Sprchový kout je vyspádovaný na obě strany, uprostřed je kopec, takže polovina vody bude odtékat do sprchového žlabu a druhá polovina bude odtékat ven do prostoru koupelny. Technik developerské firmy na vaši námitku jen suše odpoví:„Vždyť je to jedno, že sprcháč není správně vyspádovaný. Ono se to pak vyspáduje lepidlem, až se tam bude dávat dlažba, toto my už opravovat nebudeme. Vždyť si na ty nedodělky stejně někoho pozvete“.
  • Reklamace protékajícího topenářského závitu je komentována tak, že mají na opravu 30 dní.
  • „Však byt nemusíte přejímat, máme na něj dalších 10 zájemců, klidně vám vrátíme rezervační zálohu.“

Krev vám sice vře v žilách, ale o pomoc křičíte jen mlčky. Potřebujete totiž co nejdříve bydlet. Na doporučení designéra kontaktujete soudního znalce v oboru staveb a pošlete mu všechny ty nafocené hrůzy. Odpověď je jasná: „Ano, je to tragédie, byt je v neobyvatelném stavu a soud byste zřejmě vyhráli.“ Soudní znalec však dále pokračuje: „Bohužel, praxe je taková, že když celou záležitost dáte teď k soudu, byt se zakonzervuje, nesmíte ho převzít, nesmíte v něm bydlet. Musíte si dále platit nájem někde jinde a zároveň k pronájmu budete splácet hypotéku na byt, ve kterém ale nebudete bydlet. Soud potrvá 5 – 7 let. Soudní poplatky, znalecké posudky a zastupování advokáta se během těch let vyšplhají třeba i na 300 tisíc, protože developer má celou armádu právníků, se kterými budeme muset bojovat.“

Co dál? Je to jednoduché. Vzhledem k tomu, že prostě nemáte na to, abyste si platili nájem, k tomu spláceli hypotéku a nadto ještě poplatky advokátovi, nezbývá než opět sklopit hlavu, převzít byt v neobyvatelném stavu bez výhrad, objednat cizí stavební firmu, která nedodělky a chyby opraví za dalších 350 tisíc a modlit se, aby to tentokrát byla opravdu solidní firma.

Hořkou pachuť tohoto zlodějského a arogantního chování od společnosti, která se řadí mezi špičku  pražských developerů se ziskem kolem miliardy ročně, vám trošinku spraví až první noc ve vysněném a dobře opraveném bytě. Na první přespání si ale přeci jen nějaký ten pátek budete muset počkat. Díky následným opravám po přejímce neobyvatelného bytu od developera se probudíte ve své posteli v novém a bezvadně opraveném bytě bohužel až za několik měsíců.

Co říct závěrem? Prostě nemám developery a jejich projekty ráda. Někdo bude namítat, že hážu všechny do jednoho pytle. Bohužel jsem se ještě nesetkala se solidní developerskou společností, která by byla proklientsky orientovaná.

Tvrdím, že koupě a následná rekonstrukce vybydleného panelového bytu je v některých případech mnohem lepší volbou než novostavba. Celková rekonstrukce starého bytu se finančně vyplatí více než nákup dispozičně špatně řešené novostavby, kde jsou použité nevhodné a k sobě neladící materiály. Za mě tedy jedna ryze subjektivní rada těm, kteří zvažují koupi bytu a chtějí si prostor upravit podle sebe: nové developerské projekty prostě nebrat.

 

Autor: Hedvika Novotná | pátek 30.7.2021 8:49 | karma článku: 31,17 | přečteno: 2018x
  • Další články autora

Hedvika Novotná

Na příkaz děti fotily své sexy pózy před třídní učitelkou

"Pane řediteli, připadá vám normální, aby se 13leté děti fotily ve spodním prádle v sexy pózách a posílaly fotografie pořádající agentuře, kterou si škola najala? Vždyť je to nabádání k pornografii"... lamentuje rozhořená matka...

14.9.2022 v 10:58 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1617x | Diskuse| Společnost

Hedvika Novotná

Když mi interiér i káva „chutnají“ jako jedna báseň

Líbí se mi, když člověk dbá na detaily, které třeba mnozí ani nepostřehnou. O to víc mě vždy potěší, když objevím dokonale sladěný interiér, kde se mohu dobře najíst a dát si výtečnou kávu. V dnešní době už někteří majitelé restaurací pochopili, že nestačí zákazníkovi nabídnout jen dobré jídlo a pití, ale že se chce u nich v restauraci či kavárně člověk cítit pohodlně. Na tom by měl být založen tento byznys především. I kdybych byla v kavárně, kde by mi zkušený barista nabídl to nejlepší espresso lungo, ale seděla bych přitom na velmi nepohodlné židli, v interiéru bych vnímala nesoulad materiálů a la „každý pes jiná ves“ a soused od vedlejšího stolu by foukal cigaretový dým přímo pod můj nos, rozhodně by mi za tento zážitek nejlepší káva nestála a už bych se do takové kavárny nevrátila.

3.6.2014 v 14:01 | Karma: 10,46 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ostatní

Hedvika Novotná

Podle etikety má výtah přiskřípnout muže

Nedávno jsem měla možnost poobědvat s „Mr. Etiketou“, panem Ladislavem Špačkem. Oběd pro podnikatele pořádalo jedno z brněnských networkingových center. Na této společenské akci se sešlo asi sedmdesát hostů. Vzhledem k tomu, že běžně nevyhledávám restaurace, kde mi nabídnou nepřeberné množství různých příborů, celkem jsem se těšila, že se něčemu přiučím. Díky mé profesi mě samozřejmě zajímá i architektura a fascinují mě povedené rekonstrukce historických budov. A nad to také miluji výtečné jídlo. Proč to tu všechno zmiňuji?

29.5.2014 v 11:03 | Karma: 12,58 | Přečteno: 835x | Diskuse| Ostatní

Hedvika Novotná

Cena za montáž dveří v nebesích

Můj dům, můj hrad. V mém případě jsem si přála, aby platilo „Můj byt, můj klid“. Bydlení v panelovém domě či bytovce vyžaduje notnou dávku tolerance. Proto i já jsem několik let snášela to, že jsem byla nechtěně informovaná o dění ve společných prostorách bytového domu. Věděla jsem, když někdo o dvě patra níže vybíral dopisy z vrzající schránky, když dítě sousedů vřeštilo na chodbě o sto šest, protože se mu prostě jen líbila ozvěna a dokonce jsem se dozvěděla od dvou klábosících sousedek o patro níže, z jakých ingrediencí dnes uvaří večeři. Tato má nechtěná informovanost pramenila z netěsnicích dveří, které ani nebyly vyrobeny z dobrého materiálu. Řekla jsem si, že se bez vřeštění dětí, vrzajících schránek a bouchajících domovních dveří ráda obejdu, proto jsem začala řešit výměnu starých dveří za nové, které by byly protihlukové.

23.5.2014 v 9:36 | Karma: 16,26 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Hedvika Novotná

V Místodržitelském paláci jsem design hledala marně

Nedávno se mi dostala do ruky pozvánka na výstavu „Design v nejlepších letech“, která se v těchto dnech koná v Místodržitelském paláci Moravské galerie v Brně. Na pozvánce stálo:„Výstava, kterou musíte vidět dříve, než zestárnete. Je velký rozdíl, jak se stárne Čechům a jak je ke kultuře stárnutí přistupováno v zahraničí. Existuje už ale řada možností, jak vytvořit prostředí, ve kterém bude stárnutí mnohem příjemnější.“ Minulý čtvrtek se konala vernisáž, která měla podtitul „Jak vytvářet prostředí (nejen) pro seniory a obydlí, ve kterém můžete i zestárnout.“

19.5.2014 v 19:07 | Karma: 7,85 | Přečteno: 304x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 6
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1005x
Interiérová designérka pracující pod vlastní značkou NOVOdesign, lektorka a zakladatelka Školy interiéru a hlavně rebelka, která jde často proti proudu.

Prostor, věci a lidé, kterými se obklopujeme, ovlivňují náš život více, než si připouštíme. Věřím, že kvalita bydlení značně působí na lidskou psychiku a celkovou životní pohodu. A také věřím, že když se ve vašich domovech zbavíte všeho, co nepovažujete za užitečné nebo za krásné, pocítíte opravdovou lehkost bytí. :-) Tuto "očistu" ostatně doporučoval už koncem 19. století William Morris, přední anglický výtvarník a zakladatel hnutí Arts and Crafts.

Moji práci můžete sledovat nejen na webu, ale i na Facebooku.